top of page
Skärmavbild 2017-11-11 kl. 21.34.03.png

Örebro Kammarkör

Örebro kammarkör grundades 1961 av Lennart Spångberg och har haft Örebro som sin bas sedan dess. 1983 fick kören en ny dirigent, Fred Sjöberg, som 2018 firar 35 år som körens konstnärlige ledare. Kören består av omkring 40 sångare med olika bakgrunder och åldrar, en bredd som har gett kören dess unika klang.

Körens ambition har från start varit att betraktas som en av Sveriges bästa semiprofessionella körer och vi har alltid strävat efter att framföra en så bred repertoar som möjligt. Över åren har vi sjungit allt från renässansmusik till moderna stycken, klassiskt till jazz, sakralt till sekulärt. Vi har sedan körens bildades arbetat med flera stora svenska och internationella kompositörer och musiker, däribland Eric Ericson, Tönu Kaljuste, Ward Swingle, Helmuth Rilling, Nikolaj Znaider och Nils Lindberg.

Örebro kammarkör har, med goda resultat, deltagit i flera körtävlingar över åren. Kören har också vid ett flertal tillfällen blivit inbjudna som ”Artist in Residence” vid körfestivaler, däribland European Choir Games i Magdeburg 2015 och samma festival under sommaren 2017 i Riga. Sommaren 2015 deltog kören i musikfestivalen i Bayreuth, Tyskland, tillsammans med en grekisk och en kanadensisk kör i framförandet av den kanadensiska kompositören Larry Nickels fantastiska stycke, Requiem for Peace. En komposition som Örebro Kammarkör var först med att framföra i Europa i november 2014. Till detta framförande skrev kompositören ytterligare ett stycke i Requiem for Peace som kören uruppförde under konserten.

På senare år har kören i flera produktioner samarbetat med Svenska kammarorkestern, ledd av Thomas Dausgaard. Bland produktionerna finns två av Beethovens verk, hans Symfoni No.9, 2013 och Missa Solemnis i september 2017. Utöver dessa har kören även medverkat vid Mendelssohns Reformationssymfonin, 2014; En midsommarnattsdröm, 2015; Mozarts Cosi fan tutte, 2015 och Hans Eks ”A tribute to Björk”, 2016.

 

Örebro kammarkör har tillsammans med Örebro Barock, i samarbete med Svenska kyrkan och andra lokala aktörer startat projektet Bach to Örebro som löper från 2018-2020 där samtliga av Johann Sebastian Bachs sakrala verk för kör och orkester framförs. Mer om denna satsning finns att läsa här. Med första delen i konsertserien, Johannespassionen, åkte en del av kören till Shanghai. Där framfördes verket tillsammans med en kör på 150 kinesiska sångare och orkester inför ett fullsatt Shanghai Oriental Art center med 2500 besökare i publiken.

Ett återkommande projekt är körens julkonserter som över tre konserter fyller bänkarna med över 1000 personer sammanlagt varje år. Örebro kammarkör har även deltagit i TV och radio vid flera tillfällen, däribland Julkonserten med Loa Falkman och Margareta Krook som fortfarande sänds årligen i Minnenas Television, SVT. På senare år har kören även varit en stor del av tv-kören i TV4s ”O Helga Natt”, den populära julkonserten som framförs på Stortorget i Örebro med över 25 000 personer i publiken med sändning på julafton.

bottom of page